Leonard van Velzen

Mijn naam is Leonard van Velzen. Ik ben getrouwd met Anja en heb twee dochters Bodine van 17 en Danice van 20 jaar.

Yonex - Tennisbesnaringen Uvyn

In de loop van 2015 heb ik vanwege diverse uiteenlopende werkzaamheden de keus gemaakt zelfstandig verder te gaan met "Veelzijdig van Velzen".

Zo ben ik namens verschillende opdrachtgevers aan de slag met raam decoraties, zon en insecten -wering en kan je deze producten ook rechtstreeks bij mij bestellen.

Daarnaast ben ik badmintontrainer en Docent van Badminton Nederland en Badminton Vlaanderen.

Met "Veelzijdig van Velzen" zijn al deze passies goed te combineren.

Als 14-jarige jongen stapte ik uit de regionale tennisselectie om te gaan badmintonnen bij P.I.P. in Berkel. Al snel was ik gegrepen door de verslaving die badminton heet. Op mijn zestiende mocht ik daar als hulptrainer van Eelco Theuvenet de mini's een gezellig en toch leerzaam uurtje bezorgen.

Bij P.I.P. kon ik na een groot aantal jaren niet meer vooruit en maakte ik de overstap naar BC Delft. Mijn eigen spel en badmintonkennis groeide daar en ik beleefde er ook veel plezier aan om anderen beter te laten spelen. Als speler had ik me gespecialiseerd in de dubbel en mix en wist daarin enkele A toernooien winnend af te sluiten.

Op mijn drieëndertigste stopte ik zelf met badmintoncompetitie en werd assistent trainer bij BC Delft. Delft speelde toen 1e Divisie. Als assistent-trainer mocht ik individueel met spelers van team 1 aan de slag. De wedstrijd voor promotie naar de Topliga wisten we helaas net niet te winnen van Duinwijck 1. In de periode bij Delft haalde ik mijn TC1 diploma in een versnelde topspelersopleiding. Voor deze opleiding ging ik ook weer zelf wat badmintonnen om de vereiste vaardigheid terug te krijgen, gedeeltelijk te vernieuwen en alles goed voor te kunnen doen.

Na een periode zelfstandig trainer bij BC Delft te zijn geweest werd ik in 2003 hoofdtrainer bij Invictus te Waddinxveen. Bij Invictus was ik in eerste instantie trainer van de A en B selectie, maar al snel kwamen daar ook trainingen voor de jeugd en overige competitieteams bij. Ik behaalde met de spelers van Invictus veel successen, maar misschien wel het belangrijkste ….. er kwam weer doorstroming vanuit de inmiddels goede eigen jeugdopleiding. Zelf heb ik in deze periode mijn TC2 diploma (latere benaming sportleider 4) behaald. Het momenteel hoogst haalbare badmintondiploma in Nederland.

Na 6 jaar hoofdtrainer bij Invictus te zijn geweest was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Deze vond ik bij de Badminton Academy ZH (BAZH). Hier kon ik met getalenteerde jeugdspelers aan de slag om met hen het hoogst haalbare te bereiken. Buiten de trainingen bij de BAZH had ik wel tijd voor wat extra uitstapjes. Zo kwam ik in dat jaar een periode bij BC Duinwijck en USSR terecht als gasttrainer en verzorgde een extra training in de week voor BC Voorburg. Na een jaar trainingen op de Badminton Academy te hebben verzorgd begon dit zijn vruchten af te werpen en dit werd opgemerkt door de bondscoach die mij toevoegde aan de trainersstaf van de Nationale selectie onder 15. Vele spelers van de BAZH scoorde inmiddels hoge ogen op de JM-toernooien, het Nationaal jeugdkampioenschap en een groot aantal spelers behaalde de nationale selectie. Bij de Badminton Academy ben ik 5 jaar lang hoofdtrainer geweest van de talentengroep onder 13 en 15.

Gelijktijdig aan deze periode bij de BAZH kwam ik ook weer terug bij BC Delft om met behulp van een aantal vrienden te proberen BC Delft goed op de op de rails te krijgen.

In 2009 startte ik als trainer bij DKC. Dit in combinatie met de badminton Academy, de Nationale jeugdselectie en BC Delft was dit wel een druk badmintonseizoen. DKC had de wens om topsport met plezier te combineren en wilde graag weer terug naar de eredivisie. In mijn eerste jaar is deze doelstelling behaald, maar het was de jaren erna een nog grotere uitdaging om op dat niveau te blijven.

In 2013 stopte ik als trainer van BC Delft, BC Voorburg en de Badminton Academy om meer tijd voor DKC vrij te kunnen maken. In deze periode heb ik naast DKC de docentenopleiding van Badminton Nederland met goed gevolg afgesloten. Sinds die tijd verzorg ik dan ook regelmatig trainersopleidingen.

IK ben 6 jaar hoofdtrainer geweest bij DKC. Onder mijn trainerschap behaalde DKC haar hoogste ranking ooit in de eredivisie, 2e in het seizoen 2012/2013 en landskampioen in 2014/2015. Het eerste landskampioenschap voor DKC was binnen maar daar bleef het niet bij want we wonnen samen ook het bekertoernooi van 2015. In het aansluitende Europese landen toernooi zorgen we in het Franse Tours nog bijna voor een verassing door favoriet Rusland na de poulerondes in de halve finales op een 2-0 achterstand te zetten. Helaas lukte het niet de dubbels van de olympisch kampioenen te winnen en moesten we met een 2-3 nederlaag genoegen nemen.

Bij de start van het seizoen 2014/2015 ben ik toch weer een hele nieuwe individuele badminton uitdaging aangegaan met "Team van Velzen".

Meer hierover vind je in het betreffende facebook bericht

Aan het einde van het seizoen 2016/2017 ben ik door TFS Barendrecht benaderd of ik de trainingen over wilde nemen. Die uitdaging ben ik aangegaan. Samen willen we voor altijd uit de degradatie zone van de Nederlandse eredivisie blijven. Als dat lukt willen we uiteraard meer!

In 2018 ben ik door vele verenigingen benaderd naar het succesvolle jaar bij Barendrecht. Echter kost het hoofdtrainerschap bij een vereniging behoorlijk veel tijd. Om die reden besloten om Dennis van Daalen de Jel weer te gaan helpen bij DKC. Na vele jaren als hoofdtrainer is het wel prettig om me alleen bezig te houden met het training geven van de A-selectie.
Ook geef ik privé trainingen in België
In 2019 is daar nog een assistenten rol bijgekomen. Dit als Assistent van Tatum bij BC Delft.

2020 is deels door corona geflopt, maar nog wel wat privé-trainingen in België kunnen geven gelukkig.

In 2021 benaderd door Jasper Roelants van de Vlaamse badmintonbond als docent. Leek me een leuke uitdaging, dus een aantal momenten bij elkaar geweest met andere docenten en een opleiding van dichtbij gevolgd. Zelf verwacht ik nog veel kennis extra toe te kunnen voegen aan de opleidingen, zoals die nu in België gegeven worden. Buiten mijn trainingen zal ik in de zomer van 2022 een Initiator opleiding verzorgen.


Groet,
Leonard

 

Related Articles

Spontaan Ontstaan
Free Joomla templates by Ltheme